Jos Driessen nce
 
contact
     

GRATIE

HET WARE VERHAAL VAN FRANK MASMEIJER

fragment

regie en camera Roy Dames en Sven Jacobs, montage Sven Jacobs en Jos Driessen

Documentaire, 65 minuten, VIAPLAY, streaming vanaf juni 2023

 

Broadcastmagaaazine:

Vanaf zaterdag 17 juni is de nieuwe documentaire Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer te zien op Viaplay. De documentaire belicht het leven van voormalig tv-presentator Frank Masmeijer, die in 2014 werd gearresteerd op verdenking van drugshandel.

De media raakten niet uitgepraat over deze zaak, die leidde tot een veroordeling van 9 jaar gevangenisstraf en een boete van 90.000 euro. Toen koning Willem Alexander op 20 juli 2022 Frank Masmeijer gratie verleende kwam dit voor het publiek en Frank zelf als een grote verrassing.

Regisseur Roy Dames duikt op de voor hem kenmerkende wijze in het leven van de ooit zo geliefde showmaster en de mensen om hem heen. Hij gaat op zoek naar het ware verhaal en probeert antwoord te krijgen op de vragen waar heel Nederland benieuwd naar is: ‘Hoe heeft het zover kunnen komen met deze voormalige profvoetballer, zanger en tv-persoonlijkheid?’, ‘Wat was zijn aandeel in de drugshandel?’ en ‘Waarom heeft hij voor de criminaliteit gekozen?’

De documentaire volgt Frank in het jaar na zijn vrijlating uit de gevangenis en zijn weg terug naar de maatschappij. We zien hem worstelen met de gevolgen van zijn daden en zijn verlangen naar een nieuw begin. Met zijn eigenzinnige aanpak weet Roy ons dichtbij de complexe en fascinerende persoonlijkheid van Frank Masmeijer te brengen. Met een mix van humor en soms ongemakkelijke momenten, schetst hij een compleet beeld voor de kijkers.

Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer is geregisseerd door Roy Dames, geproduceerd door SimpelZodiak en is vanaf 17 juni te zien op Viaplay. De documentaire biedt een onthullende kijk op een van de meest besproken en controversiële figuren uit de recente Nederlandse entertainmentwereld.

 

Het Parool, Victor Schildkamp

Nee, Frank Masmeijer vertelt in de documentaire Gratie over zijn wonderlijke leven dus niet het ware verhaal over zijn aandeel in de cocaïnesmokkel waarvoor hij negen jaar cel kreeg. Maar na afloop denk je toch: wat een zak, die heeft het gewoon gedaan. Dus waarom pakt hij het zo aan?

Het is niet zo verwonderlijk dat Frank Masmeijer liever over zijn nieuwe single Ga je mee naar de zomer praat dan over de nieuwe documentaire Gratie (vanaf 17 juni te zien bij Viaplay), waarin hij de maanden na zijn vrijlating wordt gevolgd. In het zingen ligt namelijk zijn toekomst, hoopt de ex-televisiester. En die documentaire over zijn leven gaat in zijn ogen veel te veel over zijn aandeel in de invoer van die enorme partij cocaïne in 2014. Hij kreeg er negen jaar cel voor en werd een paria.

De hele documentaire lang doet Frank Masmeijer zijn best om zijn imago op te poetsen. Documentairemaker Roy Dames doet er intussen alles aan om het ware verhaal van die drugsdeal boven water te halen. Geen makkelijke opgave, want Masmeijer is het nog steeds niet eens met zijn straf: “In België kun je op vermoedens veroordeeld worden,” zegt hij in Gratie, op een terras in Spanje.

Geen hond die hem gelooft. Dat blijkt ook wel als Masmeijer twee dames uit zijn Belgische horecajaren ontmoet. “Ik snap niet dat je het hebt gedaan,” zegt de een, hengelend naar zijn drugsverleden. Waarop de ander zegt: “Ik wel, Frank was altijd zot op geld. Als Frank morgen rijk kan worden met sokken verkopen gaat ie sokken verkopen.” Masmeijer zit erbij en ontkent het niet. “Veel mensen zijn gek op geld. Zoveel mensen rommelen op die manier.” Alleen zijn moeder gelooft in zijn onschuld.

(-)

Hoe Roy Dames zijn best ook doet, Masmeijer blijft zijn rol bagatelliseren, bijna op het belachelijke af. Maar kan hij wel anders? Hij werd al eens het ziekenhuis ingeslagen toen het invoeren van die honderden kilo's coke was mislukt en ook nu ‘kunnen er mensen pijn gedaan worden’ als hij alles vertelt. Waarmee hij vermoedelijk ook zichzelf bedoelt.

Ontroerend is Gratie zeker ook, bijvoorbeeld als Masmeijer voorleest uit een dagboek over zijn dagen in de gevangenis, vanuit dat uiterst kale en ellendige cellencomplex in Antwerpen. Uiteindelijk kreeg hij, anderhalf jaar voordat zijn celstraf erop zat, gratie van koning Willem Alexander. Iets wat in de praktijk minder vreemd is dan het klonk en niets zegt over de schuldvraag. In de documentaire blijft dat zo, gelukkig.

De vraag die wél overblijft na Gratie: komt hij er ooit weer bovenop? De nu 61-jarige Masmeijer wil eigenlijk de entertainmentwereld weer in. Het treurige voor hem is dat iedereen steeds weer wil praten over die wonderlijke geschiedenis van de televisiester die drugshandelaar werd. Een vette bekentenis en ‘sorry’ zeggen in Gratie was daarom wel echt handiger geweest.